Az elhízott, de sokat mozgó emberek védettek lehetnek a szívbetegségek ellen

Fotó: Pixabay.com

A testedzés a szívünk egyik leghatásosabb védelme, még az elhízottak esetén is jelentősen csökkenti a kardiológiai betegségek kockázatát – áll a European Journal of Preventive Cardiology című folyóirat egyik friss publikációjában.

A holland tudósok 5 344 középkorú és annál idősebb rotterdami lakostól gyűjtöttek adatokat, a megkérdezettek beszámoltak sportolási szokásaikról, testmagasságukról és testtömegükről, hogy kiszámolhassák a testtömeg-indexüket. A kutatók a megkérdezettek elmúlt 15 évben bekövetkezett szívbetegségéről és stroke-járól is gyűjtöttek adatokat.

Az adatok alátámasztották, amit az orvosok már régóta tudnak: a túlsúly és az elhízás összefügg a szívbetegségek magasabb kockázatával. Ez a kutatás is alátámasztotta, hogy a nagyobb testtömegű személyek között volt a legnagyobb aránya a megbetegedéseknek. Ám amint megvizsgálták azokat a túlsúlyos és elhízott személyeket, akik testedzést is végeznek, arra jutottak, hogy közöttük ugyanolyan arányú volt a szívbetegségek előfordulási aránya, mint a normál tömegű, szintén rendszeresen edző személyek körében.

Más szavakkal ez azt jelenti, hogy a testedzés, úgy tűnik, eltörli a túlsúly és az elhízás negatív hatásait, ami a szívbetegségeket illeti. „Azt találtuk, hogy az inaktivitásnak és az elhízásnak ugyanakkora a kockázata a szívbetegségek kialakulására” – mondta Klodian Dhana, aki az Erasmus Medical Center posztdoktori epidemiológiai kutatója és a Harvard T. H. Chan Általános Egészségügyi Kar Táplálkozástudományi Tanszékének munkatársa.

fotó: pixabay.com

Az még nem teljesen világos, hogy lehet-e általánosítani ezeket az eredményeket a Hollandián kívüli népességre is, mivel még a mérsékelten intenzív edzést végzők rotterdamiak is napi két óra közepes tempójú testmozgásról számoltak be – és ez a legtöbb ember számára jelentős mennyiség. Az intenzíven edző rotterdamiak napi négy óra edzésidőről számoltak be. Mindez azért van, mert a legtöbben arról számoltak be, hogy kerékpárral járnak munkába és ügyeket intézni, és a kutatók mindenféle testmozgást belevettek az adatokba.

Az a tény, amit a kutatás során kimutattak, erős üzenet arra vonatkozóan, hogy a testmozgás az egyik legjobb módja a szívbetegségek kockázatának csökkentésére. A túlsúly és az elhízás továbbra is a szívbetegségek fő kockázati tényezője, azonban a kutatási eredmények szerint a súlyfölösleg káros hatásainak legalább egy részét csökkenteni lehet a rendszeres testmozgással.

Mivel a kutatásba idősebbeket is bevontak, az eredmények arra is rámutatnak, hogy soha sem késő a testmozgás jótékony hatásaiból profitálni. „El kell hinni, hogy a fizikai aktivitás idősebb korban is hasznos abban a tekintetben, hogy csökkenti a szívbetegségek kockázatát” – mondta Klodian Dhana.