Tönkreteheti a sport, ha nem figyel erre

Fotó: Pixabay.com
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mozogni minden életkorban kell - és ugyanez igaz a mozgás utáni teendőkre. Azok is kötelezőek - legalábbis ha szeretnénk hosszú távon is jólérezni magunkat a testünkben.

A mozgás utáni regeneráció jelentősége, jellemzői

Legyen szó bármilyen edzésprogramról a mozgás alatt egyfajta stresszhelyzet alakul ki szervezetünkben. Mindez már kémiai szinten is megjelenik, vagyis a hormonok termelődésében is. Természetesen az edzettség hatására szervezetünk alkalmazkodik a fizikai terheléshez, így ugyanazt a tréninget egy idő után szinte már meg sem érezzük. A fejlődéshez, a versenyekre vagy egyre nagyobb kihívások teljesítéséhez azonban az edzésprogramot módosítani, az intenzitást vagy a távot emelni kell, amely mondani sem kell, hogy mindig újabb és újabb stresszhelyzetet hoz létre.

Napjainkban nem csupán az élversenyzők, hanem a szabadidő-sportolók is törekednek sportteljesítményük fokozására. Mindez indukálja a mérce egyre feljebb helyezését, vagyis a tréningek minőségi, vagy mennyiségi fokozását. A teljesítménynövekedéshez azonban nem csak a jól megtervezett, személyre szabott edzésprogram járul hozzá. Elengedhetetlenül fontos a tréningek utáni regeneráció is, hiszen csak így érhető el hosszú távon a maximális teljesítmény.

A regeneráció – vagyis a szervezetünk, szerveink, sejtjeink, hormonjaink működésének helyreállítása – az energiaraktárak újratöltésében is szerepet játszik. Például a tejsav kiürüléséhez aktív pihenővel 30-60 perc kell, passzív pihenővel kétszer ennyi időre van szükség. Az izmok szénhidrátraktárainak feltöltése 1-2 napot vesz igénybe.

Fotó: Pixabay.com

Felmerülhet a kérdés, hogy milyen jelek utalnak a nem megfelelő regenerációra. Nos, elsősorban a fáradtság-érzet jelzi a túlterhelést, amelynek azonban több szintjét lehet megkülönböztetni. Például az edzések végén jelentkező fáradtság és a tapasztalható „erőlködni kell” érzés viszonylag könnyen kiküszöbölhető, mindössze a folyadékpótlásról és a szénhidrát-bevitelről kell gondoskodni.

Hosszantartó (legalább másfél óra) futás, úszás, kerékpározás, stb. ill. magas intenzitású tréningek közben gyakran léphet fel teljesítményhanyatlás, amely a robbanékonyság erejének csökkenésében, a technikai tudás hanyatlásában, a figyelemösszpontosítás csökkenésében nyilvánul meg. Ilyenkor már nem elegendő a folyadék és szénhidrátfeltöltés, szükség van más regenerációs módszerre is, mint például az izomzat nyújtására, masszázsára, pezsgőfürdőre, stb. A fáradtsági szintek még tovább mélyülhetnek, önbizalomhiány, motivációszegénység, érdektelenség, negatív gondolatok, alvászavarok keletkezhetnek. Ekkor már szinte életmentő szerepet tölt be a regenerációs módszerek széles tárháza.

A fáradtság meghatározására alkalmazott úgynevezett Borg skáláról, és a regenerálás lehetséges fajtáiról a Preventissimo cikkében olvashat, itt!