10 ezer kalóriás zabálás kontra 30 perc mozgás - az elhízás recepje

Fotó: Bigstock
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elhízásnak több világnapja is van, a májusi mellett október 11-én is felhívják a figyelmet a szakemberek erre a globális problémára. Ahogy az az alábbi videóból is kiderül: az élet igazságtalan, mert egy ünnepi étkezéssel akár 7-10 ezer kalóriát is "be lehet nyomni", viszont egy órányi kidöglesztően intenzív sporttal is csak 1000 kalóriától lehet megszabadulni - hívta fel a figyelmet Dr. Kiss Róbert Gábor kardiológus beszélgetőpartnereként Norbi. 

Amennyiben a trend folytatódik - írja a Magyar Elhízástudományi Társaság a világnap kapcsán kiadott közleméynében - akkor több mint 2,6 millió iskoláskorú gyermek lesz túlsúlyos vagy elhízott világszerte, mivel a fiatalok 19%-a nem mozog, 80%-uk nem is kap buzdítást megfelelő aktivitásra. A gyermekek táplálkozásban a túlzott édesség és rejtett zsír fogyasztását alapvetően csökkenteni kell. Helyi közösségek szintjén támogató óvodai és iskolai közösségek bevonásával szükséges megfelelő aktivitást kifejteni az elhízás megelőzésére.

  • Tény: 33%-kal több édesített üdítőitalt fogyasztunk, mint 10 évvel ezelőtt.
  • 11%-a fiatal nőknek elhízott már az első terhesség előtt. Ezért a legfontosabb üzenetek között szerepel, hogy a terhes gondozásban a megfelelő testsúlyvezetésre és az anyatejes táplálás jelentőségére figyelmet kell fordítani.  

Az egészségügyi ellátórendszernek kezelnie kell a növekvő gyermekkori elhízás kihívását, valamint tárcaközti együttműködés kialakítása és összehangolt tevékenység szükséges a trend megállítására, amelyre a Magyar Elhízástudományi Társaság ismételten felhívta a figyelmet.