Elkezdődött: már kérhető az influenza elleni oltás

Fotó: Bigstock
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már a háziorvosi rendelőkben van a 2016/2017-es influenzaszezonra előállított védőoltás. Szívbetegek  vegyék igénybe az ingyenes oltási lehetőséget - hívja fel a figyelmet a Magyar Kardiológusok Társasága. 

Az influenza abban is különbözik a közönséges megfázásoktól (bár általában összekeverik velük), hogy a rendkívül magas láz nagyon megterheli a keringést, és növeli a krónikus betegségben szenvedők (köztük a szívbetegek) halálozását.

Hogyan hat a láz, a kiszáradás, a vírusfertőzés a szívbetegekre? Mire kell különösen figyelniük a szívelégtelenségben szenvedőknek? Erről adott tájékoztatást a Szívderítőnek Dr. Tóth Kálmán, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke.

Azért, hogy az influenzavírus által okozott megbetegedések súlyossága csökkenjen, illetve kisebb legyen az ehhez köthető halálozás, ingyenes védőoltást igényelhetnek számos betegséggel élők, valamint többféle, a terjedés szempontjából veszélyeztetett  foglalkozást űzők. 

Így a háziorvosnál térítésmentesen kaphatnak védőoltást a hat hónaposnál idősebb, súlyos betegség kockázatának kitett krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek; a súlyos elhízás vagy neuromusculáris betegség miatt korlátozott légzési funkciójú betegek; a szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a megfelelően kezelt magasvérnyomás betegséget);  a veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedő betegek, a krónikus máj- és vesebetegek; a cukorbetegek.

Ezen túlmenően az egészséges 60 éven felüliek is jogoosultak a védőoltásra!

Térítésmentesen megkaphatják meg a védőoltást az ápolást, gondozást nyújtó, rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt személyek, a várandós nők, azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenza szezonális időszakára tervezik; a tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt).

Az egészségügy és szociális szakmában dolgozók pedig azért kaphatnak térítésmentesen oltást, mert munkájukból adódóan nagyon könnyen fertőzhetnek meg nagy tömegeket.