Erre vártunk: rengeteg szívinfarktust lehet majd megelőzni egy új terápiával

Fotó: Pixabay.com

Soha ilyen drámai mértékben nem tudták még csökkenteni a kórosan magas koleszterinszintet akár olyanoknál is, akik nem reagáltak, vagy rosszul reagáltak az eddigi kezelésekre. Egy új, csupán kéthetente, havonta alkalmazandó terápia az új vizsgálatok szerint jelentősen csökkentette a szívinfarktus és a stroke kockázatát.

Minden második ember halálát szív- és érrendszeri betegség okozza hazánkban, ez azt jelenti, hogy minden családban többen is veszélyben vannak. Mivel a keringési betegségek hátterében szinte mindig fellelhető a magas koleszterinszint, ezért ennek csökkentése elkerülhetetlen a prevencióban, pláne akkor, ha a beteg már túl van egy infarktuson vagy stroke-on és szeretnénk megelőzni a következő katasztrófát.

A hiperlipidémia (magas koleszterinszint) azért veszélyes, mert ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel (és azt a szervezet nem képes lebontani) akkor a vérzsír az artériák falán rakódik le, olyannyira, hogy az ér átmérője egyre kisebb lesz, az érfal pedig rugalmatlanná válik.

Ez az oka aztán annak, hogy a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, az érintett szervek működése károsodik, majd végzetes esetben az ér el is záródik: így alakul ki a szívinfarktus, szélütés, a végtagi érszűkület, végtagvesztés - és az eseményeket gyakran halál követi.

Prof. Dr. Tóth Kálmán, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke jelen volt az Amerikai Kardiológiai Kollégium (ACC) 2017. évi kongresszusán, ahol beszámoltak az új koleszterinszint-csökkentő terápia hatásosságáról.