A véralvadásgátló veszélyes lehet, ha a beteg fogászati kezelésre szorul

Fotó: Pixabay

A véralvadásgátlókra szükség van a trombózis megelőzéséhez bizonyos betegségcsoportnál, és vannak esetek, amikor a betegnek élete végéig alkalmaznia kell a készítményt. Azt azonban nem árt tudni, hogy az erre használatos készítmények, az úgynevezett antikoagulánsok megnövelik egyes orvosi beavatkozások kapcsán a vérzés rizikóját.

Megnő a vérzéses szövődmények rizikója

A véralvadásgátló terápia lényege, hogy a véralvadás egyensúlyát mesterségesen a vérzékenység irányába tolják el kisebb-nagyobb mértékben. Fokozott trombózis-készség esetén ugyanis a mérleg az előbbi irányba dől, és ennek következtében vérrögök keletkezhetnek mind az artériákban, mind a vénákban, ezzel életveszélyes állapotot előidézve. - Ezt megelőzendő a szakorvos bizonyos esetekben (pl. trombózis, tüdőembólia, stroke után, súlyosabb trombofília fennállásakor) véralvadásgátló terápiát ír elő meghatározott ideig, akár az illető élete végéig – hívja fel a figyelmet Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.

A készítmények negatív oldala viszont az, hogy bizonyos mértékben megnövelik a vérzések rizikóját - éppen ezért előfordulhat, hogy a nagyobb vérvesztéssel járó beavatkozások esetén fel kell függeszteni az alkalmazásukat, esetleg más készítményre szükséges áttérni.

Mi a helyzet a fogászati kezelések esetében?

Sajnos igen sokan vannak, akik halogatják a fogászati kezeléseket a véralvadásgátló terápia miatt, és inkább fájdalomcsillapítókat kapkodnak be, mint hogy ellátogassanak szakemberhez, mivel tartanak a nagyobb vérvesztéstől. Pedig a fájdalmat nem kell elviselni, sőt a gyulladt fog okozta veszélyeket sem kell bevállalni, hiszen van megoldás a problémára.

Fotó: pixabay.com

Még mielőtt fogászati kezelésen esne át a véralvadásgátlót szedő beteg, konzultáljon a hematológus szakemberrel, valamint tájékoztassa a fogorvost vagy a szájsebészt arról, milyen készítményt szed!
Ugyanis mindig egyéni elbírálás függvénye, hogy kinél mi a teendő. Befolyásolja többek között a trombózis rizikójának mértéke, a trombózis kialakulásától eltelt idő, az alkalmazott véralvadásgátló szer, valamint az, hogy milyen beavatkozáson fog átesni az illető. Minimális vérzéssel járó kezelés esetén nem szükséges az antikoaguláns terápia napokra történő felfüggesztése, ilyenkor elég lehet, ha a beavatkozás előtti napon nem veszi be az alvadásgátlóját, és csak a kezelés után 3-6 óra elteltével tér vissza rá. Ám ha komolyabb vérvesztésre kell számítani, vagy súlyos volt és a beavatkozáshoz közeli időpontban zajlott a trombózis, akkor az alvadásgátló tabletta helyett LMWH injekciót kell alkalmazni és a kezelésre is csak akkor kerülhet sor, ha az alvadásgátló tabletta már teljesen kiürült a szervezetből - mondja dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus főorvos, a Trombózisközpont Év Kiváló Orvosa díjasa.