Egy szelepes mellkasi drenázs is fűződik a most elhunyt orvos nevéhez

Heimlich
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Dr. Heimlich, akinek a műfogása sok ezer életet megmentett, 96 éves korában halt meg.

Henry Heimlich, aki eredetileg mellkas sebész volt, szombaton szívroham következtében hunyt el 96 évesen. Az általa bevezetett műfogás számtalan ember életét mentette meg, akiknek félrenyelés, aspiráció következtében idegentest került a légútjába. Kétségtelenül ez tette őt híressé. De vajon más újítás is fűződik a nevéhez?

Dr. Heimlich vezette be a gyakorlatba a Heimlich-féle szelepes mellkasi drenázst, mely mellkaslövést kapott amerikai katonák ezreinek életét mentette meg. Szintén ő fejlesztette ki a Micro-Trach-ot, mely egy tracheába helyezett keskeny cső, elősegítve az oxigén bejutását a tüdőkbe.
A Heimlich-műfogást 1974-ben vezette be, amelynek a segítségével közel 100.000 ember menekült meg a fulladásos haláltól, melyet a félrenyelt falat okozhatott volna. A műfogást úgy kell alkalmazni, hogy a bajbajutott mögé áll a segítő, mindkét karral a teste előtt átfogja a mellkas alatt, majdkarjaival a rekeszt felfelé préseli, erős mozdulattal felfelé húzza. Így a tüdőkben levő levegő fokozott nyomással kiáramlik a légutakon, ezáltal a légutakat elzáró idegentest kimozdul.

Heimlich-féle műfogás

Az elmúlt évtizedekben számos hírességen alkalmazták a manővert, pl. Ronald Reagan korábbi amerikai elnök, Cher, Halle Berry, NicoleKidman és sokan mások. Érdekesség, hogy egészen idén májusig nem alkalmazta dr. Heimlich a róla elnevezett műfogást, míg abban az idősek otthonában, ahol élt, megmentette egy idős nő életét, aki félrenyelt valamit. Más források szerint 2003-ban a BBC-nek számolt be Heimlich doktor arról, hogy először 3 évvel korábban egy étteremben alkalmazta a műfogást.
Későbbi pályafutása során számos ellentmondásba belekeveredett, pl. HIV-betegek esetében azt javasolta, hogy maláriával oltsák be őket, ezáltal lázat kiváltva és stimulálva az immunrendszerüket. Mexikóban, Kínában és más országokban vezetett ezzel kapcsolatos klinikai vizsgálatokat, az USA-ban azonban erre nem kapott volna hatósági engedélyt. A betegségek megelőzésével és kezelésével foglalkozó szervezet (Center for Disease Control and Prevention) 1993-ban úgy foglalt állást, hogy az ún. malária-terápia sem kísérletes, sem klinikai bizonyítékokkal nem rendelkezik, amely igazolná, hogy a malária elnyomná a HIV-fertőzést vagy késleltetné az AIDS kialakulását.
Henry Heimlich Wilmingtonban, Delaware államban született és 1943-ban szerezte orvosi diplomáját a Weill Cornell Medical College-ban, 4 gyermeke született.