Egyre többen "hordanak" testen belüli defibrillátort

pacemaker

Hazánkban is egyre több ember él ICD-vel. Hogyan működik az implantálható (beültethető) kardioverter-defibrillátor? Hogyan kell együtt élni a készülékkel?

ICD esetében különösen fontos, hogy az oldalainkon található információ csak kiegészítő tájékoztatásul szolgál. Alapvető fontosságú, hogy a beteg a kezelőorvosa és a készülék gyártója utasításait kövesse elsődlegesen - hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Szívalapítvány.

A modern ICD-k általában három funkciót képesek ellátni:

  1. túlzottan lassú saját ritmus esetén egy egyszerű ritmusszabályozóhoz hasonlóan, átveszi, gyorsítja a szív vezérlését, ez az úgynevezett anti-bradycardia üzemmód.
  2. túlzottan gyors szívverés esetén az ICD lead egy sorozat impulzust még nagyobb ütésszámmal, ezzel átveszi a szív felett a vezérlést, majd fokozatosan lelassítja a szívet a normális ütemre. Ez az úgynevezett anti-tachycardia üzemmód.
  3. Ha a fenti eljárás nem vezet eredményre, vagy életveszélyes kamrafibrilláció észlelésekor az ICD azonnal lead egy nagy energiájú impulzust. Ez a defibrilláció.

Az ICD beültetése

Az ICD-t műtői körülmények között ültetik be. Általában helyi érzéstelenítést alkalmaznak, és nyugtató szereket, de altatásra nem kerül sor.  A műtéti sebet általában felszívódó varrattal zárják. Mi történik a beültetés után? A műtét után néhány órás pihenést követően, felkelhet, ehet és ihat. Néhány napig érzékeny lehet a beültetés helye, emiatt fájdalomcsillapítót kaphat. Fontos, hogy a sebet teljes behegedésig szárazon, és tisztán kell tartani, de 3-4 nap után lezuhanyozhat, megfelelő óvatossággal. 4-6 hétig az érintett oldali végtagot ne emelje, ne erőltesse, nehogy kimozduljanak az elektródák (vezetékek). Kibocsátás előtt egy speciális készülékkel ellenőrzik az ICD beállításait.

Fotó: pixabay.com

Ez általában negyedóráig tart, illetve röntgennel ellenőrzik a készülék helyzetét. Írásos tájékoztatót is kap a készülékről.

Karmozdulatok

Néhány hét alatt a szív szövetei biztonságosan rögzítik az elektróda vezetékeket. Általában az első járóbeteg ellenőrzésig a váll szintje fölé ne emelje az érintett karját.

Műtéti seb

A műtéti seb általában 6 hét alatt gyógyul be teljesen. Ez idő alatt kerülje a túlzottan szoros ruházatot. Esetleges pirosság, fájdalom, váladékozás vagy vérzés estén azonnal forduljon orvoshoz.

Mi érezhető az ICD működéséből?

Az Önt kezelő kardiológus választja ki a legmegfelelőbb működési módot. Általában három fajta üzemmód lehetséges:

Anti-bradycardia
Túl lassú saját szívritmus estén az ICD kis impulzusokkal gyorsíthatja a szívműködést. Ezek az impulzusok nagyon kicsik nem fájdalmasak, a legtöbb esetben a betegek nem is érzékelik.

Anti-tachycardia
Túlzottan gyors szívverés estén a készülék úgy veheti át a szív vezérlését, ha először még gyorsabb impulzusokat ad le, majd fokozatosan lelassítja a szívet a normális ritmusra. Ez gyorsan lejátszódik, sok esetben a betegekben nem is tudatosul. Előfordulhat szívdobogás érzet, vagy szédülés. Amennyiben a túlzottan gyors szívritmust, ezzel a módszerrel nem lehet helyre állítani, akkor a készülék úgynevezett kardioverziós sokkot ad le.

ICD sokk

Kardioverziós sokk
Nagyon gyors, de még ritmusos szívműködés esetén az EKG egy meghatározott pillanatában a készülék egy erősebb impulzust ad le. Általában kamrai tachycardia estén van erre szükség, a leadott energia a defibrillációs sokk erejénél általában kisebb, de fájdalom társulhat hozzá.

Defibrillációs sokk

Életveszélyes kamrai-tachycardia, vagy kamrafibrilláció estén a készülék nagy energiájú ütést ad le. A betegek ezt a mellkas rúgásához, vagy ütéséhez hasonlítják. Többször erős fájdalmat éreznek, de ez csak néhány másodpercig tart. A készülék által leadott áramütés másra nézve nem jár veszéllyel, még akkor sem, ha szorosan érintkezik a beteggel.

Arról, hogy mi a teendő, ha az ICD sokkot ad le, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány oldalán olvashatnak többet!