Itt a bizonyíték: életet mentenek a defibrillátorok

defibrillátor
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Japánban a nyilvánosan hozzáférhető automata defibrillátorok növekedő használatának hatására megnövekedett a kórházon kívül elszenvedett szívrohamok kedvező neurológia következményekkel járó, egy hónapos túlélési aránya – áll egy új kutatásban.

Dr. Taku Iwami (Kyoti Egyetem) és kollégái a kórházon kívül szívrohamot elszenvedett betegek adatait elemezték kutatásuk során. 43 762 olyan személy adatait vizsgálták meg, akik 2005 és 2013 között utcai járókelők jelenlétében kaptak kamrafibrilláció következtében kialakult szívrohamot.

A kutatási eredményeket a New England Journal of Medicine című folyóiratban publikálták 2016. október 27-én.

A kutatók felderítették, hogy a nyilvános defibrillátorok száma a 2005-ös 10 961-ről 428 821-re nőtt 2013-ra.

A 43 762 betegből 4499-et (10,3%-ot) láttak el nyilvános automata defibrillátorral, míg 39 263 személy (89.7%) nem kapott ilyen ellátást. Azoknak, akik defibrillátoros kezelést kaptak 63 év volt az átlagéletkoruk, és 64,8 év volt az átlagéletkora azoknak, akik nem kaptak ilyen ellátást. Mindkét csoportban csaknem 80% volt a férfiak aránya.

Fotó: pixabay.com

A kutatók azt találták, hogy az automata defibrillátoros ellátást kapó betegek aránya a 2005-ös 1,1%-ról 16,5%-ra nőtt 2013-ra, és a kedvező neurológiai következményekkel rendelkező túlélők aránya 38,5% volt abban a csoportban; míg abban a csoportban, amelyik nem kapott ilyen kezelést, csak 18,2% volt a kedvező neurológiai következményekkel rendelkező túlélők aránya.

Dr. Iwami szerint „a kardiológusoknak nagyobb erőfeszítéseket kell tenniük az újraélesztés és az automata defibrillátor használatának oktatása terén, hogy minél több beteg életét lehessen megmenteni, és a kardiológiai betegek családtagjait is ki kell képezni az újraélesztésre és az automata defibrillátor használatára.”

A kutató szerint a japán tapasztalatokat az Egyesült Államokban és a nyugati országokban hasznosítani lehet.