Minden diák tanuljon meg újraéleszteni!

Fotó: Pixabay.com

Az újraélesztés tantervszerű oktatását szorgalmazzák szakemberek, ezért a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája vállalta, hogy minden középiskolában kiképeznek egy tanárt az újraélesztés professzionális oktatására, és ott a képzést hivatalosan is beépítik a tanrendbe.

Az egyetem felhívta a figyelmet arra, hogy a szakszerűen végzett újraélesztés sokszorosára növelheti a túlélés esélyét, ezért kulcskérdés, hogy minél több fiatal elsajátítsa a megfelelő technikát, tudást.

Hirtelen szívhalál esetén az első 5 perc kritikusnak számít, a túlélési esélyt minimum a négyszeresére, de akár a tízszeresére is növelheti, ha azonnal elkezdik a szakszerű újraélesztést - idézte az MTI a közleményben Gál János klinikaigazgatót.

A hirtelen szívhalál (szívmegállás) tünetek nélkül a legalábbis látszólag legegészségesebb fiatalokra is lesújthat, öröklött keringési rendellenességek, szívproblémák miatt. Azonban ennél gyakrabban ér utol középkorú vagy annál idősebb embereket, akiknél jelentkeztek már a koszorúér-betegség egyes tünetei. 

Ilyenkor a szív elektromos vezérlésében támad zavar, mivel a szív elektromos működése rendezetlenné, szabálytalanná válik és felgyorsul, így nem képes valódi szívösszehúzódásokat kiváltani, és rövid időn belül a keringés összeomlik, a beteg eszméletét veszti.

Hirtelen szívhalál esetén minden perc számít, mivel a vérkeringés leállta után négy perccel már agyi károsodás következhet be. Néhány másodperc alatt fel tudjuk mérni, hogy az illető valóban eszméletlen-e (feltett kérdésre nem válaszol, utasítást nem hajt végre, például felszólításra nem nyitja a szemét), van-e légzése (hallással, a mellkas emelkedésének megtekintésével), van-e keringése (a pulzus megtapintása a csuklón vagy a nyaki fő ütőéren a gége két oldalán). A legelső teendő mentőt hívni, majd késedelem nélkül el kell kezdeni az újjáélesztést, lehetőség szerint defibrillátor használatával.

Meg kell tanulni!

A Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája már 2014-ben nyitni kezdett a középiskolák felé, akkor kétszáz tanuló sajátította el az újraélesztést, és egy speciális együttműködés keretében a klinika az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnáziumának valamennyi 9. osztályos diákjának biztosítja ezt a képzést.

Gál János hozzátette, ugyan egy 2012-es kormányrendelet szerint a 9-12. évfolyamos diákokat jelenleg is meg kell tanítani az újraélesztésre, a gyakorlatban egyelőre csak az iskolák elenyésző része tudja ezt megvalósítani.

Azért, hogy a tendencia megváltozhasson, a klinikaigazgató felajánlotta, hogy az Apáczai-program keretében az egyetem szimulációs központjában minden olyan középiskola projektfelelősének megtanítják a professzionális újraélesztés-oktatást, ahol vállalják, hogy a tanrend részeként átadják ezt a tudást a fiataloknak.