Stroke: tudja, hogy mikor van esély a túlélésre?

Fotó: pixabay.com

A vérrögök okozta stroke számtalan ember életét veszélyezteti, és a legfrissebb adatok szerint Magyarországon óránként egy halálesetért felelős. Az adatok évről évre jobbak, ugyanis a betegek egyre nagyobb figyelmet fordítanak mind a megelőzésre, mind a mihamarabbi segítségkérésre.

Stroke-ra utaló tüneteket tapasztal? 2 óra a terápiás ablak!

A stroke igen veszélyes állapot, hiszen ha a keletkezett vérrög miatt az agyi vérkeringés zavart szenved, úgy az igen súlyos károkat okozhat a szervezetben, sőt, akár halállal is járhat – hívja fel a figyelmet prof. dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

A kimenetel attól függ, hogy milyen agyi terület vérellátását zárta el a thrombus: van, hogy a beteg észre sem veszi, ám figyelemfelkeltő, ha kicsit megszédül, átmeneti beszédnehézségei vannak. Súlyosabb, ha egyik oldali végtagjait nem tudja mozgatni, szájszéle lefittyed. Ám ha életfontos központot ér a vérellátás leállása, akkor az azonnali halál jár.  Hogy ki milyen mértékben épül fel - ha felépül -, az nagyban függ attól, hogy mikor kapott segítséget. Ugyanis nagyon fontos, hogy a stroke-ra utaló tünetek esetén (féloldali bénulás/zsibbadás, beszédzavar, zavartság, erős, hirtelen jelentkező fejfájás, látászavar) az illető azonnal hívjon mentőt, mivel 2 óra az ún. terápiás ablak, amikor a protokoll szerint a vérrög feloldása eredményesen elvégezhető. Később visszafordíthatatlan károk keletkeznek! A szakember felhívja mindenki figyelmét arra, hogy a panaszokat igenis nagyon komolyan kell venni, nincs olyan, hogy „majd elmúlik”, és hogy ebbe a 2 órába mindenképp számolják bele a mentők kiérkezési idejét, az esetleges forgalmi dugókat, a kórházi vizsgálatokat, mindent. A Magyar Stroke Társaság elnökének tavalyi tájékoztatása szerint az előző évben sajnos a betegek csupán kb. 5 százaléka kapta meg a vérrögoldó kezelést, mivel túl későn mentek kórházba.

Fotó: pixabay.com

A mentőszolgálatnak tudomásul kell vennie, hogy minden ilyen panasz nagyon komolyan veendő és a gyorsaság élet-, és életminőség javító: nem nyugodhatunk bele a késések okozta élethosszig tartó nyomorék állapotba! Ezért van óriási szerepe a népesség egészségnevelésének is - mondja a prof. Blaskó György.

Nem mindig aszpirin a megelőzés kulcsa

Amennyiben valakinél már egyszer kialakult stroke, úgy nagy hangsúlyt kell fektetni az újból katasztrófa megelőzésére, hiszen vérrögök akár 10 másodperc alatt is kialakulhatnak. Fontos, hogy alapos vizsgálattal fény derüljön az agyban kialakult thrombus-ok keletkezésének hátterére (pl. magas vérnyomás, pitvarfibrilláció, érszűkület, cukorbetegség), és azokat megfelelően kezeljék. A stroke krónikus szakaszában a maradványtünetek minimalizálása, valamint az ismétlődés megelőzése a cél. Ez utóbbi az egészséges életmód betartásán (rendszeres mozgás, egészséges táplálkozás, dohányzás abbahagyása) kívül személyre szabott véralvadásgátló terápiával történik, szakember által meghatározott ideig. 

Az un. szekunder prevenció kapcsán sokan használnak aszpirint, mivel a készítményben található acetilszalicilsav gátolja egy olyan enzim (COX1) működését, ami az un. arachidonsav anyagcserében a vérlemezkék összecsapódásáért felelős. Ám fontos megjegyezni, hogy sokaknál fennáll az ún. aszpirin rezisztencia, vagy un. non-responsio,vagyis esetükben a készítmény lényegében hatástalan, és a (vélt) kezelés ellenére a vérlemezkék összecsapzódnak - mondja prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

Fotó: pixabay.com

Hogy fennáll-e az állapot, azt egy speciális vizsgálattal lehet ellenőrizni, melynek során a levett vért egy speciális készülékbe rakják, majd figyelik, hogy a benne lévő kapilláris miként záródik el az áramló vértől. Ez a mérés azért is lényeges, mert bármilyen népszerű, egyszerű is az aszpirinkezelés, ha nem hat, akkor csak a mellékhatások érvényesülnek és ezek az aszpirin esetében számosak és elég kedvezőtlenek. Ez esetben azonnal gyógyszert kell váltani!

Természetesen amikor aszpirin rezisztenciát igazolnak valakinél, akkor sem marad az illető prevenció nélkül, hiszen ma már több olyan készítmény van forgalomban, melyek gátolják a vérlemezkék összecsapódását, így a vérrögök keletkezését az artériákban.