Szívderítő

a Magyar Kardiológusok Társaságának
szakmai felügyeletével
 • Fotó: Pixabay.com
  Dátum: 2017.01.21.

  Néma gyilkos, melynek oka gyakran ismeretlen

  A magasvérnyomás (hipertónia) a legelterjedtebb szív-érrendszeri betegség. Fő veszélyét a sokszor csak évek után kialakuló érrendszeri szövődmények jelentik. A legtöbb esetben az emelkedett vérnyomás kezdetben nem okoz jelentős panaszt a betegnek, és ez félrevezető lehet. Ezért hívják a hipertóniát "néma gyilkosnak", mert szinte észrevétlenül is képes súlyos szervkárosodásokat előidézni.

  0 tovább
 • Fotó: Pixabay.com
  Dátum: 2017.01.15.

  Oltás előtt, alatt, után - így védekezzen a vírusok ellen

  Akárt kért és kapott influenza elleni védőoltást, akár nem (még érdemes most is pótolni!), az alábbi szabályok betartásával csökkentheti a fertőzés veszélyét.

  0 tovább
 • Fotó: Bigstock
  Dátum: 2017.01.13.

  A magas fájdalomküszöb a hibás - ezért kapnak a nők észrevétlenül infarktust

  Egy nagy alapsokaságra kiterjedő norvég kutatás szerint azoknak a személyeknek, akiknek magasabb a fájdalomküszöbük, könnyebben lesz észrevétlen, úgynevezett csendes szívinfarktusuk - míg akik kevésbé tolerálják a fájdalmat, inkább érzékelhető tünetekkel járó infarktust kapnak.

  1 tovább
 • Fotó: pixabay.com
  Dátum: 2017.01.12.

  Kinek van szívritmuszavara?

  Ha valaki dobszerű szívverést tapasztal, mellkasi remegésérzése, légszomja van, szédül, a mellkasában, a torkában, a gyomor tájékon furcsa fájdalmat, szúrást érez, lehetséges, hogy szívritmuszavarban szenved. Ennek a betegségnek számos formája létezik, és többféle kockázati tényező is vezethet a kialakulásához.

  0 tovább
 • Debbie Reynolds
  Dátum: 2016.12.31.

  Mitől szakadt meg Leia hercegnő édesanyjának, Debbie Reynoldsnak a szíve?

  2016-ban egy sor hazai híresség és világsztár halt meg túl korán. Ez a szomorú tendencia éppen karácsony körül csúcsosodott ki George Michael vagy éppen Carrie Fisher váratlan és korai halálával.

  0 tovább
 • Fotó: Bigstock
  Dátum: 2016.12.15.

  Cukorbetegséggel a náthából is nagy baj lehet

  Egy kis nátha még senkinek nem ártott meg – gondolhatnánk, ám egészen más a helyzet akkor, ha történetesen cukorbetegséggel is küzd. Ilyenkor ugyanis a vércukorszint is megváltozik, ami a betegekre komoly következményekkel is járhat!

  0 tovább

Betegségek

Oltás, megelőzés, védekezés - 60 éven felülieknek

Az influenza az esetek többségében egy banális fertőzés, azonban az idősek, a krónikus betegségben szenvedők, a szív- és érrendszeri problémával küszködők szervezetének nagy megterhelést jelent a betegség. Az influenza elleni előkészületek azonban csak akkor hatásosak, ha a felkínált lehetőséggel élnek az arra jogosultak - mutatott rá Szentes Tamás országos tisztifőorvos.

Kisgyerekek brutálisan magas koleszterinszinttel

Egy új brit kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a kisgyermekeknek a védőoltások beadásakor elvégzett szűrése, amely a családi hiperkoleszterinémia, más néven az öröklött magas koleszterinszintre derít fényt, és amelybe a szülőket is bevonják, segíthet azonosítani azokat a gyerekeket és szülőket, akik a szív- és érrendszeri betegségek nagyobb kockázatával néznek szembe.

A szívinfarktus 7 leggyakoribb kísérőjelensége

A közhiedelemmel ellentétben, a szívroham nem jelentkezik egyik percről a másikra, a szívinfarktust elszenvedő ember általában már órákkal, napokkal, vagy hetekkel korábban tapasztalhat a szívének működési rendellenességére utaló, figyelmeztető jeleket.

Az influenzaoltás megvédheti a cukorbetegeket a kórházba kerüléstől!

Egy brit tanulmány következtetései szerint az influenza-oltást beadató, 2-es típusú cukorbetegséggel élők ritkábban kerültek kórházba influenzával, tüdőgyulladással és komolyabb szív- és érrendszeri betegségekkel a következő influenzaszezonban, mint nem oltott társaik. Ráadásul az ő körükben a halálesetek is ritkábbak voltak.

Meddig kell vérnyomáscsökkentő gyógyszert szednem?

Magas vérnyomás esetén a terápia több fázisból áll, ugyanis javulás leginkább megfelelő étkezéssel, rendszeres, személyre szabott testmozgással, valamint gyógyszeres kezeléssel érhető el. Felvetődhet azonban a kérdés, hogy ha az vérnyomás értékei 140/90 Hgmm alá szorultak, szükség van-e még gyógyszerek szedésére?

Összesen 226

Tagok (424)

 • tom968
 • katalizator
 • sikernet
 • doktore
 • Zsozsi
 • Magnes
 • Zsuzsi
 • Ilike
 • misi
 • Tamás
 • kopi
 • peti0318

Hírek

Fotó: Pixabay.com

Néma gyilkos, melynek oka gyakran ismeretlen

A magasvérnyomás (hipertónia) a legelterjedtebb szív-érrendszeri betegség. Fő veszélyét a sokszor csak évek után kialakuló érrendszeri szövődmények jelentik. A legtöbb esetben az emelkedett vérnyomás kezdetben nem okoz jelentős panaszt a betegnek, és ez félrevezető lehet. Ezért hívják a hipertóniát "néma gyilkosnak", mert szinte észrevétlenül is képes súlyos szervkárosodásokat előidézni.

fotó: Pixabay

Új eredmények: az alkohol nem védi, hanem épp károsítja a szívet!

Egy kaliforniai vizsgálat kimutatta, hogy az alkoholt túlzott mértékben fogyasztók körében nagyobb a pitvarfibrilláció, a miokardiális infarktus és a pangásos szívelégtelenség kockázata is. Ráadásul azok a betegek, akik a hagyományos kockázati tényezők nélkül élnek, de túlzott mennyiségben fogyasztanak alkoholt, aránytalanul ki vannak téve ennek a három kardiológiai kórképnek.

Fotó: Pixabay.com

Nők a menopauza időszakában: vigyázzon jobban a szívére, aludjon eleget!

A változókorban lévő hölgyeknél a hormonális változások miatt megemelkedik a szívbetegségek és a stroke kockázata. Egy kutatás szerint a súlyos betegségek kialakulásának veszélyét pedig tovább növeli a pihentető alvás hiánya.

Fotó: Pixabay.com

Bizarr munkahelyi intézkedések - ne dolgozzon már annyit a munkavállaló!

Nemrég lehetett olvasni hogy január 1-jétől a francia alkalmazottak megkapták azt a jogot, hogy figyelmen kívül hagyják a munkaidőn kívül érkező emaileket. A munka és magánélet egyensúlyát máshol is megpróbálják beállítani, ám az eszközök és a munka befejezésének időpontja néhol egész bizarr a számunkra.

Fotó: pixabay.com

Fogyás "elválasztó diétákkal"

Elhízás esetén már akár 10 százalékos testsúlycsökkenés is számos betegség kockázatát mérsékli - a fogyás tehát fontos dolog. Az elválasztó típusú diéták is alkalmasak lehgetnek erre - de nem azért, amit állítanak magukról. Csupán alacsonyabb lesz a kalóriabevitel, ha egyféle típusú élelmiszert eszünk. Nézzük, mit mondanak a szakemberek az alábbi kétféle diétáról.