Szívderítő

a Magyar Kardiológusok Társaságának
szakmai felügyeletével
 • fotó: pixabay.com
  Dátum: 2017.02.15.

  Zsíros étrend, elhízás - gyulladásos immunreakciót és szívbajt okozhat

  A zsírokban bővelkedő étrend és az elhízás olyan veszélyes immunválaszt válthat ki, amely növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát - állapította meg a londoni Queen Mary Egyetem kutatása, ám ezzel együtt felvetődött a lehetősége annak, hogy egy új terápiával mérsékelhessék ezt a negatív hatást.

  0 tovább
 • Fotó: Bigstock
  Dátum: 2017.02.13.

  Szívroham fiatalon? Sajnos nagyon is lehetséges!

  Ha a szívrohamra gondolunk, a lelki szemeink előtt valószínűleg az idősebb férfiak jelennek meg veszélyeztetettként. Az infarktus azonban egyáltalán nem csak a férfiak betegsége, sajnos egyre növekvő arányban veszélyezteti a nőket is. És bár igaz, hogy inkább a változó kor után emelkedik a nők kockázata, de fontos tudni, hogy a fiatalok sincsenek védve ellene.

  0 tovább
 • FreeDigitalPhotos korhaz
  Dátum: 2017.02.11.

  Ezért okozott halált az influenza

  A szívbetegek számára különösen fontos az influenza elleni védekezés, a keringési rendszert ugyanis rendkívüli módon megterheli a vírus által okozott magas láz, a halálozások nagy részéért ilyenkor a keringésösszeomlás felelős, melyet a magas testhőmérséklet vált ki. 

  0 tovább
 • Fotó: Pixabay.com
  Dátum: 2017.02.08.

  A sok hó veszélybe sodorja a szívbetegeket

  A szívbetegségek miatti kórházi kezelések száma a hóviharok idején lecsökken, ám néhány nappal utána megemelkedik - derült ki egy friss amerikai kutatásból.

  0 tovább
 • Fotó: Pixabay.com
  Dátum: 2017.02.04.

  Rosszabbul koncentrál, akinek beteg a szíve

  Ha egészséges a szívünk, az segíthet megőrizni a jó agyműködést és a kognitív funkciókat.

  0 tovább
 • Fotó: Pixabay.com
  Dátum: 2017.02.03.

  A vérnyomáscsökkentés 7 természetes módja

  A magas vérnyomás minden harmadik felnőttet érint a legkülönbözőbb okok miatt, a genetikai okoktól a stresszig. A gyógyszerek segítenek kontroll alatt tartani, ám vannak természetes módszerek is, melyek képesek enyhe csökkenést előidézni. Íme néhány tudományosan is támogatott javaslat a vérnyomás csökkentésére - függetlenül attól, hogy mi is okozza.

  0 tovább

Betegségek

Alábecsülik a köszvényesek kockázatát!

A jelenlegi kockázatbecslő módszerek alábecsülhetik a köszvényben szenvedő betegek szív- és érrendszeri kockázatát – legalábbis egy új kutatás eredményei szerint.

Szorít a szíve, terhelésre fullad? Ideje terheléses EKG-vizsgálatot végeztetnie!

Ha valaki mellkasi fájdalmat tapasztal, összevissza ver a szíve, terhelésre fullad, nehézlégzése van, a kiváltó okok pontos beazonosítása terheléses EKG-vizsgálat elvégzésével lehetséges. Milyen elváltozásokra derülhet fény ennek a vizsgálatnak a segítségével? Mi a menete a terheléses EKG-nak? Kinek, milyen esetekben javasolt elvégeztetnie?

Szívrohamom van - mit tegyek?

És mit ne? Például ne vegyünk be néhány teáskanálnyi cayenne-i borsot vízben feloldva, és ne próbáljunk meg erőltetetten köhögni (a tévhit elterjesztői szerint a mély lélegzet oxigént juttat a tüdőbe, a köhögés pedig 'lökést' ad a szívnek, hogy újra kezdjen dobogni). És egyébként sem mindegy, hogy koszorúérgörcs, szívinfarktus vagy hirtelen szívhalál áll be. A diagnózis az orvos dolga, de - adott esetben - újraéleszteni Önnek is tudnia kell!

Erős szívdobogásérzés - mikortól betegség?

Az éjszakai alvásból felébresztő szívdobogásérzés, a napközbeni erős kalapálás - amikor majd kiugrik az ember szíve a mellkasából - szívritmus zavarra utal. Ilyenkor gyakori, hogy a nyakban, a fülben is érezhető a szívdobogás.

Összesen 236

Tagok (429)

 • doktore
 • peti0318
 • tom968
 • Tamás
 • Ilike
 • katalizator
 • misi
 • Varga István
 • kopi
 • sikernet
 • Magnes
 • Zsuzsi

Hírek

Fotó: pixabay.com

Örököljük a hosszú életet

A szülői örökségnek komoly szerepe van abban, milyen eséllyel marad valaki egészséges élete későbbi szakaszában, és milyen hosszú életet fog élni.

Fotó: pixabay.com

Élet sinus trombózis után

A trombózis szó hallatán a legtöbben a végtag vagy a medence vénáiban kialakult mélyvénás trombózisra gondolnak, ám előfordulhat, amikor az agyban keletkeznek vérrögök.

Fotó: Pixabay.com

Az álmatlanság komoly szívbetegségek okozója lehet

A kutatási adatok és a biológiai valószínűség alapján is kapcsolatot valószínűsítenek az álmatlanság (insomnia) és a szív- és érrendszeri betegségek között, ám keveset tudunk arról, hogy az álmatlanság kezelése miként hat a szív- és érrendszeri betegségekre, továbbá nehéz ok okozati összefüggésekre következtetni a rendelkezésre álló kutatási adatokból – áll a CHEST című folyóiratban megjelent kutatási jelentésben. A kutatók véletlenszerű kontrollvizsgálatokat terveznek, hogy meghatározzák, hogy az álmatlanság valóban szív- és érrendszeri betegségekhez vezet, elősegíti a depressziót, illetve a szív- és érrendszeri betegségek más kockázati tényezőit.

Fotó: Pixabay.com

Ha beteg a lélek, akkor az evéssel is baj van

A két klasszikus táplálkozási zavar (bulimia és anorexia) mellett egyre újabb kórképek tűnnek fel a civilizációs ártalmak növekedésével. Ezek előfordulása ritka, de egyre változatosabb - és közülük néhány életveszélyes.

fotó: pixabay.com

Zsíros étrend, elhízás - gyulladásos immunreakciót és szívbajt okozhat

A zsírokban bővelkedő étrend és az elhízás olyan veszélyes immunválaszt válthat ki, amely növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát - állapította meg a londoni Queen Mary Egyetem kutatása, ám ezzel együtt felvetődött a lehetősége annak, hogy egy új terápiával mérsékelhessék ezt a negatív hatást.